Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Γλώσσα:

Για το σπίτι:

Αφού διαβάσετε τα κείμενα για τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή (σελίδες 25-27 στο βιβλίο Μαθητή), απαντήστε σε μία από τις δύο ερωτήσεις στη σελίδα 26 και μία από τις δύο ερωτήσεις στη σελίδα 27. Η επιλογή είναι δική σας.

Μαθηματικά:

Για το σπίτι:

1) ξαναθυμηθείτε τη θεωρία και τους τρεις τρόπους που μπορεί να βρεθεί το ΕΚΠ.
α) γράφοντας όλα τα πολλαπλάσια
β) διαιρώντας τον μεγαλύτερο από τους αριθμούς με όλους τους υπόλοιπους και πολλαπλασιάζοντάς τον στη συνέχεια και διαιρώντας ξανά.
γ) με διαδοχικές διαιρέσεις.

2) Βρείτε το ΕΚΠ των αριθμών:

  • (10,12,15)=
  • (5,15,25)=
  • (4,12,18)=
  • (10,20,30)=
  • (4,9,11)=  
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τρόπο επιθυμείτε.

3) Τη δραστηριότητα με προεκτάσεις στη σελίδα 38 στο βιβλίο Εργασιών.

Ιστορία:

Για το σπίτι:

Αφού πρώτα μελετήσετε τις σελίδες 79-83  στο βιβλίο Μαθητή, συμπληρώστε τα κενά:

Η επανάσταση ξεκίνησε στη Μ...................., όπου ο Α.................... Υ.................... ηγήθηκε του Ιερού Λόχου, τον οποίο αποτελούσαν Έλληνες .................... .
Ένα μήνα μετά, ξέσπασε η επανάσταση στην Π..................... . Εκείνη την εποχή, είχε λίγους Τούρκους στρατιώτες, αφού είχαν μετακινηθεί στην Ήπειρο για να πολεμήσουν τον ................ Πασά. Δύο Φιλικοί είχαν ήδη ξεσηκώσει τα πλήθη στον Μοριά, ο .................... κι ο ..................... . Οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν τους αρχιερείς και τους προεστούς στην Τ.................... . Όσοι πήγαν, φ...................., ενώ όσοι απουσίασαν, θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Κάθε απάντηση βαθμολογείται με 1 μονάδα.

Γεωγραφία:

Για το σπίτι:

Σήμερα θα μάθουμε για το πιο μικρό κράτος στον κόσμο (αν θεωρήσουμε ότι το Βατικανό δεν είναι πραγματικό κράτος), το Ναουρού.

Διαβάστε προσεκτικά το λήμμα (θα διαβάσετε την εισαγωγή και τους τομείς Δημογραφία και Αθλητισμός) και συμπληρώστε τα κενά:


Λέγεται Δημοκρατία του ..................... ή αλλιώς, Νησί της ..................... . Αν και βρίσκεται ..................... (αριθμός) χιλιόμετρα μακριά από την Αυστραλία (δηλαδή δύο φορές η απόσταση Αθήνας-Παρισιού), αυτή η χώρα έχει την ευθύνη για την εθνική ασφάλεια του Ναουρού. Αυτό επιτρέπει στο Ναουρού να μην έχει καθόλου στρατό.
Το νησί έχει ..................... (αριθμός) κατοίκους, δηλαδή τα 2/3 σε σχέση με τη Βάρη. Σχεδόν όλοι μιλούν τη γλώσσα ..................... , η οποία δεν ομιλείται πουθενά αλλού. Κυρίαρχη θρησκεία είναι ο .....................  . Είναι η χώρα με τους πιο παχύσαρκους ανθρώπους στον κόσμο, αφού το ..................... (ποσοστό) είναι υπέρβαροι, ενώ το 40% είναι διαβητικοί. Για αυτό, το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 20 χρόνια μικρότερο από των Ελλήνων.
Σε θέματα οικονομικών, οι Ναουρουανοί έχουν ζήσει τα πάντα. Από τα πλούτη της δεκαετίας του ΄80, όταν το Ναουρού ήταν το κράτος με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, μέχρι το 2004, όπου η ανεργία έφτασε το 90%, δηλαδή οι 9 στους 10 κατοίκους ήταν άνεργοι.
Παρ' ότι πρόκειται για τόσο μικρό κρατίδιο, έχει τη δική του αεροπορική εταιρία και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Στο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συμμετέχουν ........... (αριθμός) ομάδες, όμως όλες έχουν την ί......... έδρα, αφού υπάρχει μόνο ένα γήπεδο. Επίσης, άθλημα θεωρείται το πιάσιμο πουλιών με ................. . 

Κάθε απάντηση βαθμολογείται με 1 μονάδα.

Και πάλι νέο πρόγραμμα!

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Γλώσσα Γλώσσα Γλώσσα Θρησκευτικά Γλώσσα ...