Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020

Μαθηματικά:

Για το σπίτι:
1) επανάληψη στην ενότητα, οπότε λύνω το πρόβλημα 2 στη σελίδα 134 στο βιβλίο Μαθητή. Αν δε θυμάστε τις δυνάμεις του 10, δεν πειράζει να παραλείψω αυτή την απάντηση. 
2) Ο Fabio Wibmer μόλις ολοκλήρωσε το βίντεο για την καραντίνα και σκέφτεται να αγοράσει το επόμενό του ποδήλατο. Αυτό που του αρέσει κοστίζει 4.800 ευρώ, αλλά είναι σίγουρος ότι θα του κάνουν 20% έκπτωση επειδή είναι διάσημος ποδηλάτης. Αν δώσει 840 ευρώ ως προκαταβολή (από τα κάλαντα) και το επιτόκιο είναι 5%, πόσα ευρώ θα είναι η μηνιαία δόση; (για 12 δόσεις)

Ιστορία:

1) φρεσκάρω όσα διάβασα εχτές στις σελίδες 194-195 στο βιβλίο Ιστορίας.
2) Συμπληρώνω τα κενά:

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίζει με τη συνθήκη των Σ.........., στην οποία προβλέπεται ότι οι νικητές θα λάβουν τμήματα της ηττημένης Τ.......... . Στη νικήτρια Ελλάδα αναλογεί μία περιοχή γύρω από τη Σ.......... , όπου κατοικούσαν πάρα πολλοί Έλληνες κι η οποία θα παρέμενε υπό ελληνική διοίκηση για πέντε χρόνια και μετά οι κάτοικοί της θα αποφάσιζαν αν ήθελαν την ε.......... με την Ε.......... . 
Το ελληνικό στρατηγείο αποφάσισε να διευρύνει αυτή την περιοχή ελέγχου, ώστε να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική ζώνη άμυνας απέναντι στους Τ.......... αντάρτες, αλλά και να προστατέψει ελληνικά χωριά που ήταν έξω από την αρχική ζώνη. Το διευρυμένο μέτωπο πολεμικών επιχειρήσεων ήταν δύσχρηστο, αφού ήταν μακριά από τη βάση της Σμύρνης.
Ο ελληνικός στρατός είχε κουραστεί από τις πολυετείς πολεμικές συγκρούσεις (Α και Β Βαλκανικοί πόλεμοι, Α Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία) κι επιθυμούσε να γυρίσει στην πατρίδα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Β......... εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια κι υποσχέθηκαν επιστροφή των στρατευμάτων στην Ελλάδα. Ο λαός τούς πίστεψε και τους ψήφισε. Η λαμπρότερη πολιτική φυσιογνωμία της εποχής, ο Βενιζέλος, ο μόνος με κύρος στην Ευρώπη, βρέθηκε εκτός κυβέρνησης κι αποφάσεων. Η νέα κυβέρνηση επανέφερε τον β......... με τα φιλογερμανικά αισθήματα, δυσαρεστώντας τους Συμμάχους μας, οι οποίοι μάς άφησαν αβοήθητους.
Παρά όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικώς, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον πόλεμο, ενώ αντικατέστησαν όλους τους Στρατηγούς γιατί ήταν φιλοβενιζελικοί. Η νέα στρατιωτική διοίκηση ήταν ανάξια κι αυτό αποδείχθηκε ολέθριο στο πεδίο της μάχης.
Το πανούργο κόλπο του Κ.........., ηγέτη του Τούρκων ανταρτών, να προσποιηθεί οπισθοχώρηση και να αναγκάσει τα ελληνικά στρατεύματα να τραβηχτούν πολύ στο εσωτερικό της Τουρκίας, έφερε την πτώση. Όσα ελληνικά στρατεύματα έμειναν συνταγμένα κι οπισθοχώρησαν με συνοχή, έφτασαν στη Σμύρνη. Όσα πανικοβλήθηκαν κι επέστρεψαν ατάκτως, χάθηκαν.
Η Σμύρνη, το Παρίσι της Ανατολής, καταστράφηκε. Η ελληνική κι η α.......... συνοικία πυρπολήθηκαν, ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας (με παρουσία εκεί από τις αποικίες των αρχαίων Ελλήνων, Ιστορία Δ') ξεριζώθηκε. Οι συνολικοί νεκροί ξεπέρασαν τις 300.000.

Κάθε κενό βαθμολογείται με μία μονάδα.

3) διαβάζω για τον Ιάπωνα πλοίαρχο που αποφάσισε να σώσει Έλληνες κι Αρμενίους από την καταστροφή της Σμύρνης. Σε αντίθεση με τα συμμαχικά πλοία, που αδιαφορούσαν για το αιματοκύλισμα που γινόταν στην προκυμαία του λιμανιού.
4) βλέπω το σύντομο βίντεο.

Και πάλι νέο πρόγραμμα!

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Γλώσσα Γλώσσα Γλώσσα Θρησκευτικά Γλώσσα ...