Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Γλώσσα:

Για το σπίτι:

1) άσκηση 7 στη σελίδα 71 στο βιβλίο Εργασιών

2) γράφω προτάσεις ή μια ιστορία με τουλάχιστον 7 από τις λέξεις του λεξιλογίου της άσκησης 7

3) τρεις φορές τα λάθη της ορθογραφίας

Στο σχολείο γράψαμε ορθογραφία, διαβάσαμε ανάγνωση, κάναμε Παραγωγή Γραπτού Λόγου (άσκηση 5β σελίδες 67-69 στο βιβλίο Εργασιών και τις ασκήσεις 5, 6, 9 στις σελίδες 45 και 47 στο βιβλίο Μαθητή.


Μαθηματικά:

Για το σπίτι:

1) Η οικογένεια του Παναγιώτη αναλαμβάνει την υιοθεσία 7 παιδιών από την Αφρική πληρώνοντας 6 ευρώ την εβδομάδα για το καθένα. Αν το κόστος υιοθεσίας ανέβει κατά 1 ευρώ την εβδομάδα, πόσα άτομα θα μπορεί να υιοθετήσει; (πίνακας ποσών και τιμών)

2) Η μαμά της Νεφέλης υπολόγισε ότι χρειάζεται 4 ευρώ ανά 3 ημέρες σχολείου για το κυλικείο. Αν απουσιάσει λόγω ασθένειας για 2 μέρες μέσα στο μήνα, πόσα χρήματα θα χρειαστεί για όλο τον μήνα (κάθε μήνας έχει 20 μέρες σχολείου). (πίνακας ποσών και τιμών)

3) Το μάζεμα των σκουπιδιών στο πίσω προαύλιο απαιτεί 40 λεπτά αν συμμετάσχουν τα 20 παιδιά του ΣΤ3 (ήταν η Δευτέρα 10/1 που είχαμε τρεις απόντες). Σε περίπτωση που βοηθήσουν και τα 20 παιδιά του ΣΤ2 (επίσης έχει απόντες), πόση ώρα θα χρειαστεί; (πίνακας ποσών και τιμών, η διαίρεση να σταματήσει στο ακέραιο τμήμα)

Εργαστήριο δεξιοτήτων:

«Πόσο δίκαιη είναι η σοκολάτα σου;», πρώτο εργαστήριο

Ο δυτικός κόσμος κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ αποτελείται από το 15% των κατοίκων. Ο τρόπος που καταναλώνουμε επηρεάζει τους λιγότερο προνομιούχους. Το πρόγραμμα με τίτλο: «Πόσο δίκαιη είναι η σοκολάτα σου;» έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά (με συνεργατικές διδακτικές μεθόδους και τεχνικές) να εξετάσουν την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης της σοκολάτας, ενός δημοφιλούς προϊόντος, και να εξηγήσουν τη σύνδεσή τους με άλλους ανθρώπους στον κόσμο μέσω του Παγκόσμιου Εμπορίου. Στη συνέχεια, να εντοπίσουν διαδικασίες του Παγκόσμιου Εμπορίου που συνεισφέρουν στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και να γνωρίσουν τις εναλλακτικές μεθόδους του Δίκαιου Εμπορίου. Τέλος, να αναγνωρίσουν την «καταναλωτική τους δύναμη» και να συζητήσουν πώς αυτή μπορεί να συνεισφέρει στην βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθώντας πρακτικές και αρχές Δίκαιου Εμπορίου. Στην Ευρώπη, το Δίκαιο Εμπόριο έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2006), έχει περισσότερους από 1.000.000 μικρούς παραγωγούς, που συμμετέχουν σε περίπου 3.000 συνεταιρισμούς σε πάνω από 50 αναπτυσσόμενες χώρες. Τα προϊόντα τους πωλούνται σε περίπου 1.500 καταστήματα «Δίκαιου Εμπορίου» σε όλο τον κόσμο και σε αυτά προσφέρονται προϊόντα όπως τσάι, κακάο, σοκολάτες, ξηροί καρποί, πορτοκάλια, μπανάνες, μπαχαρικά, κρασί, λουλούδια, ρούχα, καλλυντικά, κοσμήματα, μπάλες ποδοσφαίρου, χειροτεχνήματα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Στο πρώτο εργαστήριο, μελετώντας δύο φωτοτυπίες, πραγματοποιήσαμε δραστηριότητα ανάγνωσης στατιστικών σχεδιαγραμμάτων και διεξαγωγής συμπερασμάτων για τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης της σοκολάτας.




Και πάλι νέο πρόγραμμα!

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Γλώσσα Γλώσσα Γλώσσα Θρησκευτικά Γλώσσα ...